• «O catedrala e cu totul altceva decat suma pietrilor care o alcatuiesc. Nu pietrile o definesc ci ea imbogateste pietrile cu propriul ei inteles. Pietrile aceiea sunt innobilate, fiindca sunt pietrile unei catedrale.
  Dar, incet, incet, am uitat adevarul meu. Am crezut ca Omul rezuma oamenii, asa cum Piatra rezuma pietrile. Am confundat catedrala cu suma pietrilor si mostenirea s’a risipit. Trebuie sa reintronam Omul. El e esenta culturii mele»

   

  Antoine de Saint-Exupery

   

  In Moldova, in satul Pohrebea, raionul Dubasari, pe malul riului Nistru a fost construita o biserica unica – Alekseevka. Forma sa de arhitectura este unica, care nu se mai intilneste in Moldova. Acest monument intruchipeaza diversitatea culturala si soarta multor natiuni. Biserica a fost construita la comanda tarului rus Nicolae al II – lea, care sa intors cu fata catre Dumnezeu. Biserica a fost construita in scopul insanatosirii mostenitorului tronului tarului Nicolae al II – lea,
  care era grav bolnav. Nicolae al II- lea si-a pus in plan sa construiasca 12 astfel de biserici la periferia Imperiului Rus, dar nu a reusit. Dar in satul Pohrebea conform proiectului special biserica a fost construita.
  Biserica Alekseevka a slujit pina in anul 1944. In timpul celui de-al doilea razboi mondial satul Pohrebea a fost bombardat intensiv din aer. Biserica a fost bombardata destul de puternic, au fost distruse clopotnita si cupola principala, toti peretii au fost gaurit de gloante. Razboiul a incetat zeci de ani in urma, dar biserica a ramas cu semnele razboiului.
  A venit timpul sa salvam aceasta biserica. Pentru aceasta a fost creat un grup de initiativa din care fac parte –  , locuitorii satului Pohrebea, antreprenori si alte persoane neindiferente. Grupul de initiativa incearca sa atraga atentia sponsorilor si donatorilor la necesitatea de a reconstrui acest monument istoric.
  Pentru a reconstrui acest maret si frumos templu, de catre grupul de initiative a fost infiintata asociatia obsteasca ,,Memorie Generatiilor“ fiind binecuvintata de catre Mitropolia Moldovei. Toate fondurile primite in contul organizatiei vor fi folosite pina la ultimul leu pentru reconstructia bisericii. Toate mijloacele financiare si donatiile cit si cheltuirea lor va publicata pe site-ul organizatiei. Print-un cuvint procesul de reconstrutie va fi deschis pentru fiecare si controlat public.
  Dragi frati si surori! Stimati concetateni! Va cerem acordati ajutor financiar sau de alta natura in restaurarea bisericii Alekseevka, acestui monument unic de cultura si religie. Fiecare din noi participind la reconstructie, facem parte din “pietrele catedralei“ innobilate cu esenta divina. Biserica ne da posibilitatea sa ne simtim o comunitate de oameni uniti pentru un singur scop, care va ajuta oamenii dea lungul secolelor sa construiasca mareata catedrala a culturii umane!
  Va cerem ajutorul in realizarea acestui proiect!

  Get the Flash Player to see this content.

  Contacte:

  MD 2032, or. Chişinau, str. Burebista, 110, Moldova
  Tel. +373 22 557036, +373 69 123109, +373 79 001086

  Saitul nostru: www.Sobor.md

  e-mail: info@sobor.md

  Administratia saitului

  Contacte:

  MD-2021.Chisinau; str.Drumul Viilor 36/1
  tel. +373 22 289812;fax. +373 22 289816
  mob. +373 79 502250; info@sobor.md

   

  Evenimente

  Sfințirea temeliei bisericii de iarnă cu hramul «Sfinții Țari Mucenici» din s. Pohrebea, r-l Dubăsari

  Biserica ruinata din satul Pohrebea

  Pe data de 5 noiembrie sa petrecut primul “subotnik” in legatura cu amenajarea teretoriului bisericii Sfintului Alexei